2020-04-27

Olejek Lawendowy - cudowny dar natury.

Lawenda jest cudowną rośliną charakteryzującą się nie tylko pięknym wyglądem, ale dodatkowo posiadającą niezwykłe właściwości zdrowotne. Naturalnie rośnie w krajach basenu Morza Śródziemnego, między innymi we Francji czy Hiszpanii. Można ją również uprawiać w Polsce. Z powodzeniem wykorzystuje się pozyskiwany z niej olejek lawendowy w kosmetyce, ziołolecznictwie czy przemyśle farmaceutycznym. Lawenda znalazła swoje zastosowanie również w gospodarstwie domowym.

 

Lawenda

Olejek lawendowy — jak powstaje?

Olejek lawendowy jest produktem naturalnym, otrzymywanym ze świeżej lawendy. Do jego produkcji wykorzystuje się przede wszystkim gatunek lawendy wąskolistnej, zwanej również lekarską lub prawdziwą. Pozyskiwany jest w procesie destylacji cudownie pachnących kwiatów oraz łodyg lawendy. Olejek lawendowy ma postać płynu o żółtej barwie, ziołowo-kwiatowym zapachu i lekko gorzkawym smaku.

Skład naturalnego olejku lawendowego w głównej mierze uzależniony jest od gatunku rośliny, miejsca jej występowania oraz okresu, w którym miały miejsce zbiory. Na zawartość olejku lawendowego składają się: linalol, octan linalolu, lawendulol, ß-kariofilen, terpinen-4-olu, cyneol, ocymen, kamfora. Olejek lawendowy zawdzięcza swoje niezwykłe właściwości: garbnikom, kumarynie (w olejkach ekstrakcyjnych stwierdza się ich dużą ilość), fitosterolom, flawonoidom oraz kwasom fenolowym.

 

Uprawa lawendy do produkcji olejku lawendowego

Cudowne właściwości olejku lawendowego.

Do czego służy olejek lawendowy?

Lawenda ma ogromne właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz przeciwwirusowe. Posiada zbawienne działanie w leczeniu infekcji dróg oddechowych, takich jak przeziębienie, czy katar (olejek lawendowy do inhalacji).

Lawenda charakteryzuje się właściwościami pobudzającymi. Ma działanie łagodzące bóle głowy. Wpływając w sposób bezpośredni na układ nerwowy człowieka, niweluje problemy z zasypianiem oraz łagodzi uczucie niepokoju. Udowodnione jest również antydepresyjne oraz uspokajające działanie olejku lawendowego. Duża zawartość substancji czynnych wpływa pozytywnie na skórę, wygładza ją (olejek lawendowy na zmarszczki), odmładza i działa antyseptycznie.

Olejek lawendowy — zastosowanie.

Olejek lawendowy znajduje szerokie zastosowanie w różnych dziedzinach życia. Z powodzeniem wykorzystuje się olejek lawendowy w aromaterapii. Można też umilić sobie wieczór, dodając olejek lawendowy do kąpieli. Nieoceniony okaże się również do masażu ciała. Jego właściwości dobroczynnie wpływają na naczynia krwionośne. Olejek walczy również z cellulitem. Świetnie wpływa na włosy (stosuje się olejek lawendowy do włosów dotkniętych łupieżem), zapobiega także ich wypadaniu.

Olejek lawendowy

Olejek lawendowy do odkażania można używać w postaci np. okładów, które przyspieszają gojenie się ran, oparzeń czy ukąszeń. Napary z dodatkiem olejku lawendowego działają rozgrzewająco i obniżają gorączkę.

Lawenda odstrasza insekty, dlatego olejek lawendowy na kleszcze, pluskwy i komary jest niezastąpiony.

Jak stosować olejek lawendowy na wszy? Jeśli tylko pojawia się z nimi problem, należy wyprać pościel w wysokiej temperaturze z kilkoma kroplami tego olejku. Olejek lawendowy na mole świetnie sprawdzi się w naszej szafie.

Olejek lawendowy dla niemowląt

Jak stosować olejek lawendowy u niemowląt?

Z uwagi na swoje właściwości relaksujące, można go z powodzeniem włączyć do rytuału usypiania maleństwa. Pierwszą metodą jest wieczorna kąpiel z odrobiną olejku. Drugą opcję stanowi olejek lawendowy do masażu ciała (wyłączając twarz i dłonie dziecka).

Niezwykle ważne jest to, że dopuszczalne stężenie tego olejku dla dzieci wynosi 0,5-2%. Trzeba pamiętać, aby nie stosować nierozcieńczonego olejku bezpośrednio na skórę. Najlepiej zmieszać go z innym olejem bazowym.

Najbezpieczniejszym sposobem jest aromatyzacja sypialni, w której znajduje się dziecko, najlepiej przez całą noc (olejek lawendowy na katar u niemowlaka jest niezawodny).

Olejek lawendowy ze względu na swoje właściwości antybakteryjne jest również niezrównanym środkiem do odkażania dziecięcych ubranek, a przede wszystkim stosuje się go przy używaniu pieluszek wielorazowych. Dodaj kilka kropel do prania, wówczas będzie nie tylko pięknie pachnieć, ale również zdezynfekujesz w ten sposób wszystkie pieluszki, otulacze i wkłady. Również przed praniem, kiedy "zbierasz" pieluszki warto pokropić każdą warstwę kilkoma kroplami olejku.

Olejek lawendowy zapewnia maluchowi spokojny sen 

Wskazania i przeciwwskazania do stosowania

Na co pomaga naturalny olejek lawendowy?

Jak już wcześniej wspomniano, olejek lawendowy ma właściwości przydatne w walce z wszelkimi dolegliwościami. Wskazaniem do jego stosowania są bóle głowy różnego pochodzenia, a także nadmierny stres i dolegliwości natury psychicznej.

Olejek lawendowy można używać przy problemach z krążeniem i nadciśnieniem tętniczym. Przydatny będzie również dla kobiet z zaburzeniami miesiączkowania i w trakcie menopauzy.

Dziewczyna wśród lawendy 

Przeciwwskazania do zastosowania olejku lawendowego.

Jak każdy specyfik naturalny, olejek ten posiada również przeciwwskazania do stosowania. Olejek lawendowy w ciąży oraz podczas karmienia piersią nie jest zalecany. Jeśli lawenda będzie stosowana w nadmiernych ilościach, może skutkować reakcjami alergicznymi i podrażnieniami.

Zasady przechowywania olejku lawendowego

Olejki eteryczne mają to do siebie, że nie powinny mieć kontaktu z powietrzem. Szczelnie zamknięta butelka chroni przed utlenianiem się oraz odparowaniem olejku. Należy zabezpieczyć ją przed warunkami atmosferycznymi. Szczególnie chroń olejek przed słońcem i wysoką temperaturą, które mogą mięć wpływ na zmianę składu chemicznego. Najlepiej przechowywać olejki w ciemnych szklanych buteleczkach.

Co najważniejsze, buteleczka z olejkiem lawendowym nie może być plastikowa, ponieważ silne substancje w nim zawarte mogłyby wejść w reakcje z plastikiem. Dobrym pomysłem jest przechowywanie olejków w lodówce, przede wszystkim ze względu na stałą temperaturę.

Czym się różni olejek lawendowy eteryczny od zapachowego?

Olejek eteryczny to substancja pozyskiwana metodą destylacji z różnych części roślin. To właśnie ten typ olejków ma największy wpływ na nasze zmysły, dzięki zawartym w nich substancjom czynnym. Należy pamiętać, że olejki eteryczne powinny być stosowane tylko zewnętrznie. Warto przed ich użyciem skonsultować się z lekarzem lub specjalistą od aromaterapii. Niedozwolone jest stosowanie tych olejków nierozcieńczonych lub bezpośrednio na skórę. Wyjątek stanowi właśnie olejek lawendowy.

Olejki zapachowe, z kolei, to mieszanka olejków naturalnych i syntetycznych albo substancje czysto syntetyczne. Stosuje się je głównie do rozpylania zapachu w pomieszczeniach, w nawilżaczach i odświeżaczach powietrza oraz kominkach zapachowych. Nie mają one żadnych właściwości leczniczych.

Gdzie kupić olejek lawendowy?

Jeśli zastanawiasz się gdzie kupić olejek lawendowy, to w ofercie MamaZen znajdziesz wysokiej jakości olejek firmy BoEco. Olejek oferowany jest w trzech różnych pojemnościach - 30, 50 oraz 100 ml. Możesz wybrać dogodną dla siebie pojemność. Olejki firmy BoEco kupisz w szklanej buteleczce z ciemnego szkła, dzięki czemu na długo zachowa swoje właściwości.

 

   



 

 

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel